Hobo

HOBO: docent Arjo Hovenberg

Het instrument:

De hobo is een houten blaasinstrument met een zeer eigen, karakteristiek geluid. Het mondstuk van de hobo is een dubbelriet; twee kleine rietbladen die op een messing buisje zijn gebonden. Als je op het riet gaat blazen gaan de beide rietbladen trillen. Hierdoor gaat de lucht die door de hobo stroomt ook trillen daardoor onstraat het karakteristiek, zangrijke geluid van de hobo.

De hobo wordt gebruikt in zowel klassieke muziek als populaire/lichte muziek.

Met de hobo kun je in verschillende orkesten gaan spelen, zoals een symfonie-orkest, een harmonie-orkest of in ensembles met verschillende combinaties van strijk- en/of blaasinstrumenten.

Op jonge leeftijd (± 7 à 8 jaar) kan al met hobospelen worden begonnen, aangezien er tegenwoordig voor jonge leerlingen speciale hobo’s zijn ontwikkeld als tussenstap naar een volwaardige hobo met een compleet mechaniek.

Tegenwoordig kun je uitstekende (studie-) instrumenten van diverse, exclusieve Franse hobobouwers aanschaffen tegen redelijke prijzen. Bij jonge leerlingen wordt geadviseerd de eerste paar jaar van het instrumentale onderwijs eerst één van beide types hobo te huren of in huurkoop aan te schaffen bij een gespecialiseerd hobo-atelier.

De lessen:

In de lessen wordt uitgebreid aandacht besteed aan houding, ademtechniek en vorming van de mondstand. Allerlei muziekstijlen komen hierbij aan bod. In overleg met de leerlingen (jong, oud, beginnend, gevorderd) kan de lesvorm worden afgesproken.

Voor meer informatie en het aanvragen van een gratis proefles kunt u contact opnemen met hobodocent  Arjo Hovenberg, telefoonnummer 0313-421385.

Arjo Hovenberg vertelt je graag over de mogelijkheden: arjohovenberg@gmail.com